Optimizacija spletnih straniOptimizacija spletnih strani

Osvojite spletne iskalnike in svet vam bo ležal pod nogami! Optimizacija spletnih strani ni le moderna fraza – ampak marketinška strategija, ki resnično deluje.

Ne iščite, bodite najdeni!

Optimizacija spletnih strani (SEO) omogoča, da so spletne strani prikazane na čim višjih pozicijah spletnih iskalnikov, kot so Google, Bing ali Najdi.si. SEO ni enkraten dogodek, temveč je proces, ki bi moral potekati ves čas od zasnove spletnega mesta.

Za uspešno SEO optimizacijo moramo združiti različna znanja, ki s skupnimi močmi pripeljejo do cilja: da uporabnik spleta med iskanjem informacij najde tiste, ki so na naši spletni strani. Združiti moramo znanja strokovnjakov marketinga, odnosov z javnostmi (PR), pisanja besedil (copywriting), spletnega razvoja, programiranja... Seveda pa je k temu potrebno dodati še strokovnjaka, ki razume in obvlada procese SEO optimizacije.

Sodobni sistemi za upravljanje z vsebinami (CMS) so danes zelo dobro optimizirani za iskalnike. Spletne strani bi tako morale biti že same po sebi dobro orodje za optimizacijo. Prava optimizacija pa pride šele z objavljanjem vsebin in takrat sta potrebna analiza in načrtno upravljanje s ključnimi besedami.

Seveda je zelo pomembno, da je vaš CMS tehnično pripravljen za SEO optimizacijo. A bistveno vprašanje je, katere "gumbe" je potrebno pritisniti, da bodo spletne strani uvrščene čim višje v iskalnikih.

Proces SEO optimizacije

Seznam SEO opravil

SEO Postopki

Najprej se izvedejo analize obiska in podrobna analiza ključnih vsebin. Na podlagi analiz se pripravi poročilo in SEO smernice. Nato se odpravijo vse tehnične in vsebinske napake, izvede se morebitna implementacija rešitev in programske opreme. Na koncu se pripravijo navodila za administratorje, pisce besedil (copywriterje) ali druge osebe, ki se ukvarjajo z marketingom. Po potrebi se lahko organizirajo tudi izobraževanja.

Pravilne strategije

Primerne SEO strategije

Pri izbiri primerne strategije pri SEO optimizaciji za iskalnike ni čudežnega recepta. Vsaka spletna stran zahteva drugačen pristop k optimizaciji. Dober SEO lahko strokovnjak s pomočjo svojih izkušenj najde pravo kombinacijo ukrepov, hkrati pa sledi dobrim praksam, ki jih priporočajo spletni iskalniki in stroka. Zelo pomembno je poudariti, da so načini razvrščanja iskalnih rezultatov na iskalnikih še vedno poslovna skrivnost.

Napačne strategije

Neprimerne SEO strategije

Nekatere tehnike SEO optimizacije za iskalnike lahko dosežejo nasproten učinek: padec priljubljenosti v iskalnikih in posledično slabši obisk spletnih strani. Iskalniki, kot je Google, ne dovolijo, da bi neka stran z goljufanjem prišla do visoke uvrstitve v iskalnikih. Takim tehnikam pravimo black hat tehnike in pogosto povzročijo začasno visoko uvrstitev v iskalnikih, ki pa ji sledijo pogosto ostre kazni, celo popoln umik strani iz iskalnika.

Ključni SEO elementi

SEO copywritingBesedila

Najpomembnejši element SEO optimizacije na spletnih straneh so zagotovo besedila, ki vsebujejo bistvene in relevantne informacije. Besedila morajo biti dobro napisana, slovnično pregledana, tehnično pravilno pripravljena in morajo vsebovati ustrezne ključne besede (in fraze). 

FotografijeFotografije

Slikovni materiali, ki so ustrezno označeni in tehnično pravilno umeščeni na strani, bodo pomagali pri SEO optimizaciji. Vsaka fotografija na nek način dodaja neko informacijo obiskovalcu. A iskalniki ne znajo sami ugotoviti, kaj se na sliki nahaja, zato jim moramo to informacijo sporočiti.

SEO povezavePovezave

Veliko zunanjih povezav sporoča iskalnikom, da je naša spletna stran priljubljena. Priljubljene spletne strani pa so uvrščene višje. A vse povezave niso enako kvalitetne in vsaka povezava ne prinaša obiska na našo stran. Tudi notranje povezave so zelo pomembne za SEO optimizacijo.

InformacijeInformacije

Uporabniki s pomočjo spletnih iskalnikov iščejo predvsem informacije. Kvalitetne in unikatne informacije v kombinaciji z ostalimi SEO tehnikami bodo zelo pripomogle k obisku spletnega mesta.

SEO opisiOpisi

Sami opisi sicer ne prinašajo višje SEO uvrstitve v iskalnikih, a so lahko pomembno sporočilo, ki bo prepričalo obiskovalca, da izbere našo povezavo. Vsaka stran ima lahko svoj opis in le-ta predstavlja kratek povzetek vsebine na strani.

SEO oznake - tagiOznake / meta tagi

Nekdaj so bili to najpomembnejši SEO elementi, vendar so oznake ali meta tagi zaradi pretiranih zlorab danes pomembni predvsem kot sistemi za razvrščanje vsebin znotraj strani ali kot vsebinske usmeritve pri določenih iskalnikih.

Strategije in poti do boljšega obiska

Spletni iskalnikiSpletni iskalniki

Naša spletna stran se bo pojavila v rezultatih spletnih iskalnikov (Google, Bing, Najdi) kmalu zatem, ko jo bodo zasledili iskalni roboti. To so posebni programi, ki prečesavajo splet in shranjujejo informacije, ki jih najdejo. Če robot najde spletno stran, jo iskalniki analizirajo in na podlagi številnih parametrov določijo njeno "težo". Stran, ki vsebuje pomembne informacije, ki ima veliko zunanjih povezav in ki je tehnično primerna ter optimizirana za iskalnike, bo v iskalnih rezultatih (SERP - search engine result page) uvrščena višje.

Spletni indexSpletni katalogi

Čeprav jih z njimi pogosto zamenjujemo, se spletni katalogi (ali direktoriji) od spletnih iskalnikov razlikujejo po tem, da lahko povezave do naših strani v kataloge vpišemo sami, pri tem pa sami izberemo kategorijo, v kateri naj se opis nahaja. Podatki so organizirani v kategorije in tako dostopni na drugačen način kot pri iskalnikih. Spletni katalogi v veliki meri omogočajo brezplačen vpis v svoje kataloge, a nekateri najuglednejši imajo glede vpisov strogo uredniško politiko. Iz stališča SEO optimizacije so vpisi v spletne kataloge zelo pomembni, saj zagotavljajo zunanje povezave do naših strani.

Datum nastanka spletnih straniLastnosti spletnih strani

Pri analizi spletnih vsebin se iskalniki opirajo tudi na številne druge parametre, ki lahko do neke mere vplivajo na uvrstitve v iskalnih rezultatih. Eden najpomembnejših je zabeležena starost spletne strani oz. domene (starejše strani imajo načeloma prednost pred mlajšimi, zato ni nikoli dovolj zgodaj za začetek razvoja strani).
Drugi pomembni parametri so vrsta domene (določene domenske končnice imajo večji ugled od drugih, na primer .si proti .eu), jezik strani, velikost datotek (veliko količino podatkov je težje analizirati), vsebnost težko "razumljivih" vsebin (flash, javascript, PDF) ...

ObiskovalciObiskovalci

V celem postopku SEO optimizacije ne smemo pozabiti tudi na obiskovalce in njihovo vlogo pri povečanju obiska. Zadovoljen obiskovalec lahko s svojim sodelovanjem aktivno promovira naše strani.

Priljubljene povezavePriljubljene povezave

V poplavi spletnih strani se naša zlahka izgubi. Zato je dobro nagovoriti uporabnika, naj si našo stran shrani med priljubljene povezave, bodisi v svojem brskalniku, bodisi na svojem blogu, spletni strani ali Facebooku profilu.

Deljenje, viralnostIzmenjava povezav

Obisk spletnih strani lahko povečamo tudi tako, da si obiskovalci izmenjujejo povezave do njih. Za te primere lahko uporabimo več tehnik, kjer uporabniku ponudimo enostavna in učinkovita orodja za to.