Kako lahko zakonito pošiljam množično e-pošto?


Pri pošiljanju množičnih elektronskih sporočil moramo upoštevati naslednje dejavnike:

1. Slovenska zakonodaja

Slovenska zakonodaja je zelo jasna: množično e-pošto lahko pošiljate zgolj na tiste e-naslove, katerih lastniki so privolili, da jim lahko pošiljate taka sporočila, Hkrati pa morate poskrbeti, da bodo lahko v vsakem trenutku na enostaven način prekinili naročnino na vaše novice. Zagrožene kazni so visoke, nadzor nad tem področjem pa izvajajo kar tri organizacije. Zakon velja tako za pošiljanje sporočil potrošnikom kot podjetjem.

2. Tehnološke omejitve pri pošiljanju

Za pošiljanje množičnih sporočil ni primeren vsak program za pošiljanje e-pošte. Potrebujemo posebna orodja, ki pošljejo vsakemu naslovniku svoj izvod sporočila, saj pošiljanje enega sporočila večim uporabnikom današnji programi v glavnem kaznujejo tako, da sporočilo do uporabnika sploh ne pride, ali pa je označeno kot nezaželena pošta. Pri pošiljanju moramo biti pozorni tudi na omejitve e-mail strežnika. O teh omejitvah se lahko posvetujemo s svojim ponudnikom tovrstnih storitev.

3. Tehnološke omejitve pri sprejemanju

Ker uporabniki uporabljajo zelo široko množico programov za ogled e-sporočil, se pogosto zgodi, da prejemniki dobijo popačena sporočila. Na nekaterih spletnih servisih se zgodi, da jih sploh ne dobijo. Zato je za uspešno pošiljanje dobro poznati zakonitosti programov, ki jih najpogosteje uporabljajo uporabniki. Le tako bodo naša sporočila prišla do njih takšna, kot jim je bilo namenjeno.