Nekateri izdelovalci spletnih strani ponujajo vpis strani v spletne iskalnike. Je to sploh možno?


Načeloma ne. Spletne strani se vpisujejo v spletne kataloge. V iskalnike se spletnih strani ne vpisuje. Iskalniki spletne strani sami poiščejo in sami presodijo, ali so vredne objave med rezultati iskanja.

Zato bodite previdni, če vam nekdo ponuja VPIS vaše spletne strani v ISKALNIKE. Obstajata dve možnosti: ali ne ve, o čem govori, ali pa vas namerno zavaja.

Konkreten primer: iskalnik Google vašo stran sam poišče, na njegovo odločitev pa ne morete vplivati drugače, kot da pripravite spletno stran po smernicah, ki jih zahteva Google. Glede na to, da je delež Googlovih iskanj, ki pripeljejo obiskovalce na vašo stran od 50 do 75% vseh iskanj, je to pomembno dejstvo.

Drugi najpomembnejši iskalnik v Sloveniji je Najdi.si, ki prinese večino preostalih obiskov. Tudi v ta iskalnik strani ne morete vpisati. Stran se lahko vpiše v spletni katalog Najdi.si, ki je ločen od iskalnika.

Vsi ostali iskalniki so v Sloveniji nepopularni in skorajda ne prinašajo obiska, zato je pomembno, da so vaše spletne strani narejene tako, da jih najdeta Google in Najdi.si.